2018. március 17., szombat - Gertrúd, Patrik

Forrás:

nyomtatás

facebook

facebook

facebook

Megosztás:Kinesio Tape – A szalag, mely összefog bennünket

Az utóbbi évek sporteseményein szinte mindig látni olyan játékost, sportolót, aki magán visel egy fura, színes öntapadós szalagot. Sokan lehetnek, akik nem értik a miértjét ennek az orvosi segédeszköznek, sőt, még az is meglepő lehet számukra, hogy a színes szalagok egy orvosi segédeszközt takarnak. Mert mindamellett, hogy jól néz ki, és talán kissé futurisztikus külsőt kölcsönöz egy-egy sportolónak, magas hatásfokkal alkalmazható krónikus fájdalom, izom- és ízületi rendellenességek mérséklésére. De akkor nézzük, hogyan!

A Kinesio Tape – sokféle elnevezése ismert: kinesio tapasz, kinesio szalag, kineziológiai szalag – a 70-es években, Dr. Kenzo Kase japán kiropraktor által kifejlesztett, az emberi bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas ragasztószalag. Hátterében a test öngyógyítási folyamatainak a támogatása áll, miközben mozgáskorlátozás nélkül stabilizálja az izmokat és az ízületeket. Mivel rugalmassága az emberi bőrhöz hasonló, ezért tulajdonképpen jelenléte csak csekély mértékben érezhető.

Bőrre való felragasztás után 3-5 napig is a helyén marad, nem gátolja a mindennapi életet, mellette aktív akár sportéletet is élhetünk, még a víz sem akadályozza működését. Megjelenése előtt az ún. Sport Tape-et (rugalmatlan fehér színű kötszerszerű anyagot) használták a versenysportban, általában rögzítésekre. A Kinesio Tape elterjedésével azonban háttérbe szorult ennek a szalagnak a használata, bár bizonyos rögzítési technikáiknál máig nélkülözhetetlen.

Hogyan és mikor használják?

Alkalmazása közkedvelt a sportgyógyászatban, az élsportolók előszeretettel használják versenyek alatt, ízületi- vagy izom eredetű problémáik kezelésére. Mellette főbb alkalmazási területei:

 • izomhúzódás,
 • izomzúzódás,
 • részleges szalagsérülések,
 • bevérzések,
 • izomgörcs enyhítésére,
 • ízületi gyulladás,
 • rándulás,
 • ínygyulladás kezelésére,
 • mozgásszervi rehabilitáció céljából,
 • egyéb mozgásszervi panaszok,
 • menstruációs panaszok enyhítésére.

100 százalékban pamut anyagú szalag, Japánban eredetileg semleges színben (bézs) került forgalomba, de a későbbiekben már több színben is gyártani kezdték, aminek köszönhetően mára már a színskála szinte összes főbb színeiben (bézs, kék, lila, rózsaszín, piros, sárga, zöld, fekete) megtalálható számtalan gyártó kínálatában. Magyarországon több komoly nemzetközi minősítéssel is rendelkező márka is forgalmazott.

Miért hasznos?

A szalagot általában orvos vagy gyógytornász ragasztja fel a bőrre (csak a tökéletes kivitelezéstől várható el hatás!), aminek köszönhetően az alatta futó izmok a test mozgása során rugalmasan rögzített bőr alatt fognak elcsúszni. Ez a természetes jelenség a nyirokkeringés egy test által indukált masszázsa, mely a nyirokkeringés fennmaradását, a nyirokkeringésbe való visszakerülését eredményezi. A rugalmasan rögzített és feszített felület fokozott nyirokmasszázst kap, ezen felül olyan receptorok kapnak állandó ingerlést, mely a szervezet természetes fájdalomcsillapító rendszerét aktiválja.

A szövetek a kötés alatt is tudnak mozogni, mert a szalag rugalmas, így a mozgás által a szövet természetes gyógyulási folyamata felgyorsul. Ahol gyulladás található, ott a szövet gyulladáscsökkentő folyamatai lényegesen rövidebb idő alatt folynak le.

kinesio-tapasz-sportserulesek-ellenA felhelyezés menete

Speciálisan képzett orvosok, gyógytornászok, vagy fizioterapeuták tudják felhelyezni, így célszerű mindig szakemberhez fordulni használatuk érdekében. Napokig is viselhetünk egy-egy szalagot, a mosakodás sem jelent problémát, a szalagok vízállóak.

A felhelyezés módjától függően nyújtás nélkül, vagy különböző mértékben előnyújtva kell felragasztani a szalagot. Legtöbbször alkalmazott szalagformák: az I, Y és X alakúra vágott kinesio szalag darabok.

A bőrnek száraznak zsírmentesnek kell lennie, a kis mértékű szőr nem akadályozza a kineziológiai szalagok felhelyezését, az erős szőrzetet azonban előzőleg el kell távolítani. Tulajdonságainak aktivizálása érdekében a felhelyezett szalagot tenyérrel többször meg kell dörzsölni. Viszonylag fájdalommentesen eltávolíthatók, ha a kinesio szalag nedves, pl. zuhany alatt. Eközben a bőrt megfeszítjük, és a szőr növekedési irányában lehúzzuk.

Mi a különbség a Kinezio szalag színei között?

A különböző színű szalagok anyagukban, tapadásukban és erősségükben megegyeznek. A különféle színeknek általában a színterápiában van szerepük.

Kék: nyugtató, pihentető; görcsoldás, ízületi és izomfájdalmak, valamint gyulladás esetén nyújt segítséget,

Piros: segít az anyagcsere betegségek, keringési zavarok, alacsony vérnyomás esetén, valamint segít a hőtermelő folyamatoknál,

Fekete: fokozza a piros és kék szín hatását.

Napjainkban az a leggyakoribb, hogy az adott ember az ízlésének, divatnak, vagy sportoló esetében sportruhájának megfelelő színű szalagot használ.

(Forrás: gyogytornaszkereso.hu)

1-es2-es3-as4-es5-ös (Még nincs értékelve)
Loading...Loading...
Versenynaptár


Tovább a versenynaptárhoz

Téged mi motivál?

Hírlevél feliratkozás

Triokos

Facebook

Partnereink

BSI kistri
Sporthírügynökség Keszthely Triathlon
Balatonman Ironman Budapest
Victory Éremakasztó

Küldd el beszámolódat!

Szavazás

Mi alapján választod ki, hogy melyik versenyre mész?

Szavazás állása

Loading ... Loading ...

Olvastad már?
További Egészség/Betegség cikkek (3 / 43)
futas-serules-sport-tanacs


Az Achilles-ínt rendszeresen használjuk (leginkább járás, futás, a lábfej lefeszítés ...

X