2018. március 17., szombat - Gertrúd, Patrik

Forrás:

nyomtatás

facebook

facebook

facebook

Megosztás:3 erősítő gyakorlat futóknak és triatlonistáknak

Kezdőknél gyakran előforduló probléma a hát- és derékfájás, melynek többek között az is lehet az oka, hogy a sportoló mély hátizma és a törzsizma gyenge. Ha meggyőződtünk róla (egy sportorvos segítségével), hogy nincs semmilyen egyéb elváltozás (pl. gerincsérv) panaszaink mögött, és valóban az említett izmok gyengesége okozza a fájdalmat, akkor az alábbi gyakorlatok segítségünkre lehetnek.

Hátizom gyakorlat a földön fekve

(4×15 ismétlés) Pihenőidő sorozatok között 30 mp.

Feküdjünk a földre (a hasunkra) és lábainkat zárjuk össze. Kezeinket helyezzük magunk mellé, és mellkasunkat hátizmaink összehúzásával emeljük fel a földtől. Néhány másodpercig tartsuk ki a pozíciót (max. 2 mp), majd engedjük vissza mellkasunkat a földre. A gyakorlat másik variációja, ha tenyerünket a fejünkhöz tesszük. A lépések az előbbiekhez hasonlóak, csak a gyakorlat kicsit nehezebb, hiszen a súlypont fejünk felé tolódik el.

Plank

(4x ismétlés) Pihenőidő sorozatok között 30 mp.

A kiindulóhelyzet: alkartámasz a földön. Szorítsd össze a far- és hasizmokat úgy, hogy a test (a fejedtől a lábfejig) egy vonalat alkosson, a fej a törzs meghosszabbítása legyen. A pozíciót megtartva húzd magad alá (a lábfejek irányába) a könyökeidet. Vigyázz arra, hogy a csípőd ne legyen túl fent vagy lent, mert ez derékfájdalmat okozhat.Tartsd ki ezt a pozíciót, majd engedd vissza.

Hasprés

(4×20 ismétlés) Pihenőidő sorozatok között 30 mp.

Húzd fel a lábaidat úgy, hogy a talpaid a talajon maradjanak, és kulcsod össze a tarkó mögött a kezeidet. Figyelj arra, hogy a gyakorlat közben az áll és szegycsont között kb. ökölnyi távolságot kell tartani, hiszen a hasprés nem a nyak és fej rángatásából áll. Emeld fel a felsőtestedet olyan magasságba, hogy a lapockák felső csúcsai már pont ne érintsék a talajt, közben a hasizom végig feszítve és a derék végig a talajon marad. Tartsd ki ezt a pozíciót, majd lassan ereszkedj vissza a talajra. A gyakorlat közben figyelj oda a légzésre!

1-es2-es3-as4-es5-ös (5 értékelés, átlagosan 4.00 pont)
Loading...Loading...
Versenynaptár


Tovább a versenynaptárhoz

Téged mi motivál?

Hírlevél feliratkozás

Triokos

Facebook

Partnereink

BSI kistri
Sporthírügynökség Keszthely Triathlon
Balatonman Ironman Budapest
Victory Éremakasztó

Küldd el beszámolódat!

Szavazás

Te tagja vagy valamilyen egyesületnek?

Szavazás állása

Loading ... Loading ...

Olvastad már?
További Tanácsok cikkek (2 / 63)
kerekpar_vasarlas-tanacsok-merettablazat-


Ez egy kényes téma és ahány ház, annyi szokás, de ...

X