2018. március 17., szombat - Gertrúd, Patrik

Forrás:

nyomtatás

facebook

facebook

facebook

Megosztás:Formaidőzítés: mennyit és hogyan kell edzeni?

A versenyek előtt mindig nagy kérdés a formaidőzítés. Mennyit kell edzeni, hogyan kell edzeni? Az idegen szóval taperingnek nevezett formaidőzítés a sportolók edzésterhelésének csökkentése a fontos verseny előtti napokban a célból, hogy a teljesítmény optimalizálódjon.

Ezt a kijelentést azért azt gondolom, hogy sokan ismerik. A formaidőzítést a TrainingPeaks blogján úgy fogalmazzák, hogy a fittség+frissesség=forma. Vagyis, ha sokat edzel fitt leszel, de fáradt, tehát nem leszel formában. Ha nem edzel, akkor ez fordítva igaz, de az eredmény ugyanaz: nem leszel formában. Tehát edzeni kell, pihenni kell és formában leszel. Ez persze azért nagyon leegyszerűsíti a képletet, de a lényeg benne van: ne a fő verseny előtt pótoljuk be az elmaradt edzéseket!

Induljunk ki abból, hogy vissza kell venni a terhelést. Ezt a redukciót terjedelemben, intenzitásban és edzésgyakoriságban kereshetjük¹. Egy triatlonosokon végzett kutatás szerint 4-28 nap hosszúságú tapering ajánlott, mely során 40-61%-kal csökkentjük a terjedelmet a kiindulási, vagy normális edzésmennyiséghez képest, a gyakoriságot 80-100% között tartjuk, míg az intenzitást növeljük.

Azonban ez a 4-28 nap elég tág, és felmerül a kérdése a mikrotaperingnek, vagyis az olyan versenyelőkészületnek, amelynek a célja egy, nem célverseny előtti “rápihenés”. Vegyünk egy példát. Nagyatád sokaknak főverseny, amelyre csúcsformában kell érkezni. Vagyis a Gyékényesi-tó partján a fittség és pihentség épp optimális, a mentális felkészültség, motiváció maximális, a szénhidrát feltöltés megtörtént. Erre a versenyre érdemes hosszabb taperinget alkalmazni, melynek ideális hossza 8-14 nap¹, de lehet hosszabb, akár 28 nap is. Ugyanakkor, egy, a nagyatádi felkészülés szempontjából igen fontos esemény, a Balatonman speciál táv egy köztes állomás, még  a “bűvös” 28 napon kívül. Egyértelmű, hogy erre a versenyre sem érdemes fáradtan érkezni, így egy rövid tapering 4-6 nap hosszan épp ideális állapotot eredményez, vagyis a sportoló a terhelés után megfelelően “rápihen” az eseményre. Érdemes ilyen állomásokat beilleszteni a programba, hiszen az állóképességi sportolók esetében a verseny a legjobb edzés, de persze ezt sem szabad túlzásba vinni.kerekpar_vasarlas-tanacsok-merettablazat-

Nyilván ahány edző, annyi módszer, vannak, akik kerékpárosoknál és triatlonosoknál 8-14 napos, közép- és hosszútávfutóknál 6-7 napos és úszók esetében 10-35 napos taperinget javasolnak.

3 tipp, amit biztosan be kell tartanod:

1. Csökkentsd az edzésmennyiséget, növeld az intenzitást és hagyd békén az edzésszámot!
2. Amit az utolsó 4 hétig nem végeztél el mennyiségben, azt már ne erőltesd!
3. Egy évben maximum két fő versenyed (csúcsforma) legyen, melyek minimum 8-10 hétre lehetnek egymástól!

Forrás:ENSPORT

1-es2-es3-as4-es5-ös (1 értékelés, átlagosan 1.00 pont)
Loading...Loading...
Versenynaptár


Tovább a versenynaptárhoz

Téged mi motivál?

Hírlevél feliratkozás

Triokos

Facebook

Partnereink

BSI kistri
Sporthírügynökség Keszthely Triathlon
Balatonman Ironman Budapest
Victory Éremakasztó

Küldd el beszámolódat!

Szavazás

Melyik sportágat űzted a leghamarabb?

Szavazás állása

Loading ... Loading ...

Olvastad már?
További Tanácsok cikkek (1 / 63)
plank-gyakorlat-helyes-kivitelezese


Kezdőknél gyakran előforduló probléma a hát- és derékfájás, melynek többek ...

X