2017. június 25., vasárnap - Vilmos

Szerző:

nyomtatás

facebook

facebook

facebook

Megosztás:Hogyan válasszunk okosan neoprént triatlonhoz/úszáshoz?

Aki elkezd triatlonozni komolyabban, az szembesül vele, hogy két nagyobb tétel van a felszerelések között, amire érdemes többet áldozni, hogy a versenyzés és az edzések valóban élmény számba menjenek! Az egyik ilyen a jó kerékpár a másik egy jó neopren. Ez utóbbihoz szeretnénk most egy kis segítséget adni, hogy hogyan érdemes jót és jól választani.

A neoprén ruha egy tág fogalom. Bele tartoznak a búvár ruhák, a szörfös neoprének, az evezős sportokhoz való neoprének és természetesen a triatlonhoz használt, úszó neoprének.

Hirdetés

Az utóbbi 5-10 évben óriási változáson ment át ez az iparág is. Rengeteg újítást élt meg a neopren gyártás és nagyon sok új anyag jött ki a piacra. A gyártók egyre inkább speciális neopren ruhákat kezdtek gyártan. Ma már kifejezetten sport specifikus ruhák kaphatóak a piacon. Ez annyit jelent, hogy az adott sportághoz választják ki a neopren anyagot és alakítják a ruha szabásmintáját, összeállítását. Ezért nem mindegy, hogy milyen ruhát választunk.

triatlon-neopren

Milyen neoprén ajánlott a triatlonhoz?

A triatlonhoz, kifejezetten olyan neoprént érdemes vásárolni, ami nyílt vízi úszásra lett tervezve és gyártva. Mik ezen ruhák jellemzői :

 • neopren-triatlonlAz úszásnál több fontos pont van. Az első, hogy kapjunk benne levegőt. – A mellkas résznél rugalmasnak kell lenni az anyagnak. A legújabb anyagok már 4 irányba nyúlnak és felvéve a jó méretű neoprént, szabadon tudunk benne lélegezni, nagy levegőt venni!
 • A másik nagyon fontos dolog, hogy a váll és a karok minél könnyebben, szabadabban tudjanak mozogni, hiszen ez a legfontosabb mozdulat az úszásban. Az úszó/triatlonos neoprének kar része általában nagyon vékony anyagból vannak. 1-2 mm-esek maximum. A váll rész ki van könnyítve és a hónalj részhez egy külön panelt tesznek be, mely extrán nyúlik. Ezekkel segítik, hogy a váll és a karok szabadon mozoghassanak. Ha egy neoprént jól vettünk fel, akkor emeljük a magasba a kezünket , majd néhányszor imitáljuk az úszás kar mozdulatát. Minimális ellenállást kell tapasztalnunk.
 • Mindenképp fontos, hogy a víz elcsússzon a testfelületen. Ezért a modern úszó neoprének már egyenletesen be vannak vonva. Olyan a felületük, mint a delfin bőre. Azok a ruhák, ahol a szivacsosabb neopren rész kilátszik vagy nincs bevonva egy-egy panel, vissza fognak fogni a úszás siklás fázisánál.
 • Még egy fontos dolog, a cipzár a háton van. Ez futhat lentről felfelé vagy fentről lefelé, de a háti részen van, mert jó vízfekvés esetén ez a testrészünk kint van vízből és itt zavar legkevésbé, hogy az anyag folytonossága megszakad.
 • A úszó neopréneknél néhány segítő eszköz is van a neoprénekbe építve. A comb részén és a bordák feletti részen vastagabb panelek lehetnek bevarrva. Míg a neoprén átlagos vastagsága 3 mm, ezek a panelek 5 mm-ek . Ezek javítják a viselőjének a vízfekvését. Ez azok számára segítség, akinek esetleg lóg a lába vagy rosszabba vízfekvése. Ezek minimálisan ronthatnak a ruha rugalmasságán, így azoknak érdemes ilyet választani, akiknek segítség az extra felhajtó erő.

triatlon-neopren-valasztas

 A jó méretválasztás is nagyon fontos

Ez a megfelelő típus kiválasztás után az egyik legfontosabb, de nehéz feladatunk. Néhány fontos lépés, amiből bemérhetjük, hogy jó méretű ruhát választottunk-e :

 • Nagyon fontos, hogy minél kevesebb víz közlekedjen úszás közben a neopren ruhánk alatt, így lehetőleg minél passzentosabb ruhát válasszunk. Ez általában nőknek könnyebb, férfiaknak furcsa érzés.
 • A ruha lábszárát mindig fel kell húzni az ágyékig. Fontos, hogy ott ne lógjon az anyag, mert ez megtelik vízzel és csak cipelni fogjuk. A ruha teste pedig meghatározott hosszúságú és erre szükségünk lesz a felsőtestünkön, a jó légzéshez.
 • A ruha ujját is teljesen fel kell húzni. A hónalj résznél sem szabad, hogy szabadon lógjon az anyag, amennyire tudjuk húzzuk fel az ujj részt.
 • Végül homorítsunk és könnyedén össze kel tudni húzni a cipzárt hátul.

Ezek után még néhány teszt, hogy ez a mi méretünk-e:

 • neopren-triatlon-tanacsok-A nyaka nem szorít.
 • Tudunk benne kényelmesen lélegezni, nem szorít a mellkas.
 • Nagy levegőt véve, sem szorít le az anyag.
 • A karunkat felemelve, nem akadályoztatott a váll mozgása. Tegyünk néhány széles mozdulatot a karunkat és figyeljük meg, hogy kényelmes-e?
 • Nem dagad vagy lüktet a kézfejünk, lábfejünk
 • Nem bő a ruha, nem lötyög a végtagjainkon, testünkön, erősen illeszkedik.
 • A legjobb teszt, ha megtehetjük, hogy próbáljuk ki vízben. Mert minden ruha enged egy kicsit, ha víz éri. Ha a vízben is viszonylag kényelmesen tudunk benne levegőt venni és mozogni, akkor nem kicsi.
 • Ha nem folyik be alá sok víz, nem érezzük, hogy liter számra emeljük a karunkkal együtt a ruha alatt a vizet, akkor valószínűleg nem nagy.

Vigyázat!

Ez nem a második bőrünk. Érezni fogjuk, hogy rajtunk van, lefogja a vállunkat valamennyire, de ezeknek minimálisan szabad csak érződnie úszás közben. Alapvetően kényelmesnek kell lenni, de túlzottan nagynak és lobogósnak sosem!

Tipp: Érdemes a nyakunkat úszás előtt vazelinnel bekenni, hogy az esetlege kidörzsölődést elkerüljük.

1-es2-es3-as4-es5-ös (2 értékelés, átlagosan 5.00 pont)
Loading...Loading...
Versenynaptár


Tovább a versenynaptárhoz

Ajánló

Maratonman Depo 2017

Téged mi motivál?

Hírlevél feliratkozás

Triokos

Facebook

Partnereink

BSI kistri
Sporthírügynökség Keszthely Triathlon
Balatonman Ironman Budapest
Victory Éremakasztó

Küldd el beszámolódat!

Szavazás

Melyik sportágat űzted a leghamarabb?

Szavazás állása

Loading ... Loading ...

Olvastad már?
További Tanácsok cikkek (5 / 63)
lassu-futas-


Amatőr, vagy hobbi futóktól gyakran hallhatjuk a következő mondatokat: „Én ...

X