2018. március 17., szombat - Gertrúd, Patrik

Szerző:

nyomtatás

facebook

facebook

facebook

Megosztás:Hogyan válasszunk okosan neoprént triatlonhoz/úszáshoz?

Aki elkezd triatlonozni komolyabban, az szembesül vele, hogy két nagyobb tétel van a felszerelések között, amire érdemes többet áldozni, hogy a versenyzés és az edzések valóban élmény számba menjenek! Az egyik ilyen a jó kerékpár a másik egy jó neopren. Ez utóbbihoz szeretnénk most egy kis segítséget adni, hogy hogyan érdemes jót és jól választani.

A neoprén ruha egy tág fogalom. Bele tartoznak a búvár ruhák, a szörfös neoprének, az evezős sportokhoz való neoprének és természetesen a triatlonhoz használt, úszó neoprének.

Az utóbbi 5-10 évben óriási változáson ment át ez az iparág is. Rengeteg újítást élt meg a neopren gyártás és nagyon sok új anyag jött ki a piacra. A gyártók egyre inkább speciális neopren ruhákat kezdtek gyártan. Ma már kifejezetten sport specifikus ruhák kaphatóak a piacon. Ez annyit jelent, hogy az adott sportághoz választják ki a neopren anyagot és alakítják a ruha szabásmintáját, összeállítását. Ezért nem mindegy, hogy milyen ruhát választunk.

triatlon-neopren

Milyen neoprén ajánlott a triatlonhoz?

A triatlonhoz, kifejezetten olyan neoprént érdemes vásárolni, ami nyílt vízi úszásra lett tervezve és gyártva. Mik ezen ruhák jellemzői :

 • neopren-triatlonlAz úszásnál több fontos pont van. Az első, hogy kapjunk benne levegőt. – A mellkas résznél rugalmasnak kell lenni az anyagnak. A legújabb anyagok már 4 irányba nyúlnak és felvéve a jó méretű neoprént, szabadon tudunk benne lélegezni, nagy levegőt venni!
 • A másik nagyon fontos dolog, hogy a váll és a karok minél könnyebben, szabadabban tudjanak mozogni, hiszen ez a legfontosabb mozdulat az úszásban. Az úszó/triatlonos neoprének kar része általában nagyon vékony anyagból vannak. 1-2 mm-esek maximum. A váll rész ki van könnyítve és a hónalj részhez egy külön panelt tesznek be, mely extrán nyúlik. Ezekkel segítik, hogy a váll és a karok szabadon mozoghassanak. Ha egy neoprént jól vettünk fel, akkor emeljük a magasba a kezünket , majd néhányszor imitáljuk az úszás kar mozdulatát. Minimális ellenállást kell tapasztalnunk.
 • Mindenképp fontos, hogy a víz elcsússzon a testfelületen. Ezért a modern úszó neoprének már egyenletesen be vannak vonva. Olyan a felületük, mint a delfin bőre. Azok a ruhák, ahol a szivacsosabb neopren rész kilátszik vagy nincs bevonva egy-egy panel, vissza fognak fogni a úszás siklás fázisánál.
 • Még egy fontos dolog, a cipzár a háton van. Ez futhat lentről felfelé vagy fentről lefelé, de a háti részen van, mert jó vízfekvés esetén ez a testrészünk kint van vízből és itt zavar legkevésbé, hogy az anyag folytonossága megszakad.
 • A úszó neopréneknél néhány segítő eszköz is van a neoprénekbe építve. A comb részén és a bordák feletti részen vastagabb panelek lehetnek bevarrva. Míg a neoprén átlagos vastagsága 3 mm, ezek a panelek 5 mm-ek . Ezek javítják a viselőjének a vízfekvését. Ez azok számára segítség, akinek esetleg lóg a lába vagy rosszabba vízfekvése. Ezek minimálisan ronthatnak a ruha rugalmasságán, így azoknak érdemes ilyet választani, akiknek segítség az extra felhajtó erő.

triatlon-neopren-valasztas

 A jó méretválasztás is nagyon fontos

Ez a megfelelő típus kiválasztás után az egyik legfontosabb, de nehéz feladatunk. Néhány fontos lépés, amiből bemérhetjük, hogy jó méretű ruhát választottunk-e :

 • Nagyon fontos, hogy minél kevesebb víz közlekedjen úszás közben a neopren ruhánk alatt, így lehetőleg minél passzentosabb ruhát válasszunk. Ez általában nőknek könnyebb, férfiaknak furcsa érzés.
 • A ruha lábszárát mindig fel kell húzni az ágyékig. Fontos, hogy ott ne lógjon az anyag, mert ez megtelik vízzel és csak cipelni fogjuk. A ruha teste pedig meghatározott hosszúságú és erre szükségünk lesz a felsőtestünkön, a jó légzéshez.
 • A ruha ujját is teljesen fel kell húzni. A hónalj résznél sem szabad, hogy szabadon lógjon az anyag, amennyire tudjuk húzzuk fel az ujj részt.
 • Végül homorítsunk és könnyedén össze kel tudni húzni a cipzárt hátul.

Ezek után még néhány teszt, hogy ez a mi méretünk-e:

 • neopren-triatlon-tanacsok-A nyaka nem szorít.
 • Tudunk benne kényelmesen lélegezni, nem szorít a mellkas.
 • Nagy levegőt véve, sem szorít le az anyag.
 • A karunkat felemelve, nem akadályoztatott a váll mozgása. Tegyünk néhány széles mozdulatot a karunkat és figyeljük meg, hogy kényelmes-e?
 • Nem dagad vagy lüktet a kézfejünk, lábfejünk
 • Nem bő a ruha, nem lötyög a végtagjainkon, testünkön, erősen illeszkedik.
 • A legjobb teszt, ha megtehetjük, hogy próbáljuk ki vízben. Mert minden ruha enged egy kicsit, ha víz éri. Ha a vízben is viszonylag kényelmesen tudunk benne levegőt venni és mozogni, akkor nem kicsi.
 • Ha nem folyik be alá sok víz, nem érezzük, hogy liter számra emeljük a karunkkal együtt a ruha alatt a vizet, akkor valószínűleg nem nagy.

Vigyázat!

Ez nem a második bőrünk. Érezni fogjuk, hogy rajtunk van, lefogja a vállunkat valamennyire, de ezeknek minimálisan szabad csak érződnie úszás közben. Alapvetően kényelmesnek kell lenni, de túlzottan nagynak és lobogósnak sosem!

Tipp: Érdemes a nyakunkat úszás előtt vazelinnel bekenni, hogy az esetlege kidörzsölődést elkerüljük.

1-es2-es3-as4-es5-ös (2 értékelés, átlagosan 5.00 pont)
Loading...Loading...
Versenynaptár


Tovább a versenynaptárhoz

Téged mi motivál?

Hírlevél feliratkozás

Triokos

Facebook

Partnereink

BSI kistri
Sporthírügynökség Keszthely Triathlon
Balatonman Ironman Budapest
Victory Éremakasztó

Küldd el beszámolódat!

Szavazás

Miért kezdtél el triatlonozni?

Szavazás állása

Loading ... Loading ...

Olvastad már?
További Tanácsok cikkek (5 / 63)
lassu-futas-


Amatőr, vagy hobbi futóktól gyakran hallhatjuk a következő mondatokat: „Én ...

X