2018. március 17., szombat - Gertrúd, Patrik

Szerző:

nyomtatás

facebook

facebook

facebook

Megosztás:Kit érdekel, ha lassan futsz?!

Amatőr, vagy hobbi futóktól gyakran hallhatjuk a következő mondatokat: „Én vagyok a leglassabb futó, akivel valaha találkoztál”, vagy: „Nálam lassabban biztosan nem fut senki”. Sok olyan futó van, aki amiatt nem csatlakozik futóközösségekhez, vagy nem jár utcai futóversenyekre, mert zavarja, hogy milyen lassan fut. Pedig pont ez a negatív gondolkodás akadályozza meg az embereket abban, hogy kihozzák önmagukból a maximumot.

Ez a cikk nem taglal megalapozott kutatási eredményeket, illetve nem ad tanácsot abban, hogy milyen technikával tudsz gyorsabban futni. Ellenben megismerhetsz egy olyan gondolkodásmódot, melynek a középpontjában önmagad elismerése és megismerése áll, ami talán fontosabb, mint bármilyen erősítő gyakorlat vagy futóedzés.

A pozitív gondolkodás ereje

Ha negatív gondolatok cikáznak a fejedben, gátolhat abban, hogy kiaknázd a benned rejlő lehetőségeket. Bár úgy tűnhet, hogy ártalmatlan dolog maga a gondolat, hogy milyen lassú vagy, de minden egyes ilyen kijelentéssel azt erősíted az elmédben, hogy soha nem is leszel gyorsabb.

Számtalan sportpszichológiai kutatásban bizonyították a pozitív gondolkodás erejét. Azok a sportolók, akik pozitív gondolatokkal mennek el egy edzésre, vagy indulnak el egy versenyen, sokkal jobb teljesítményt nyújtanak.

A gondolataid átformálását már a versenyek előtt, az edzések alatt el kell kezdened. Ha negatív vagy, és önbizalomhiánnyal küzdesz az edzések alatt, akkor a verseny előtt már hiába koncentrálsz a pozitív gondolatokra, ez nem fogja ellensúlyozni hetek, vagy hónapok önmarcangolását.

lassu-futas-

Néhány hasznos tanács, ami hozzásegíthet a pozitív gondolkodáshoz:

A sebességtől függetlenül, a futás ugyanaz

Ebben rejlik a futás szépsége. Az öröm, ami hatalmába kerít egy új egyéni csúcs után, egy kemény edzés után érzett elégedettség, vagy egy rossz teljesítményt követő csalódottság, mind ugyanaz az érzés az összes embernél, függetlenül attól, hogy milyen gyors vagy.

Nincs különbség azok között, akik életükben először futnak le 5 kilométert 40 perc alatt, és azok között, akik 16 perc alá tudják szorítani ugyanezt a távot. Ugyanazt érzi, aki 8-10 óra alatt végigcsinálja az Iron távot, mint aki 14-16 óra alatt ér célba. Mindannyian keményen dolgoztak, sok mindent feláldoztak, hogy elérjék a céljukat, és ugyanazokkal a kihívásokkal néztek szembe.

A sebességtől függetlenül, ezek az érzések kapocsként szolgálnak az emberek között.

Ezért nincs szükség semmilyen ahhoz hasonló negatív gondolatra, miszerint „lassú vagyok”, ehelyett arra koncentrálj, hogy ugyanazzal a kihívással, és nehézségekkel nézel szembe, mint az összes többi induló.

Valaki mindig gyorsabb

Hacsak nem Te vagy Dennis Kimetto, Mo Farah, esetleg Sebastian Kienle, vagy Mirinda Carfrae, esélyes, hogy lesz nálad gyorsabb. A sebesség relatív, vegyünk egy példát: 9 perces kilométereket futsz, nem mered azt mondani, hogy te egy futó vagy, mert egy csomó ember gyorsabb nálad. Gondold át! Ugyanezt érzi az is, aki 5-6 perces kilométereket fut, kevés kivételtől eltekintve, ugyanis mindig van valaki, aki gyorsabb.

Mi a baj a lassú futással?

Tegyük fel, hogy nem hiszel a pozitív gondolkodás módszerében. Rendben, de ettől függetlenül miért gond az, ha lassan futsz?

Először is a futók és a triatlonisták csoportja az egyik legbarátságosabb, legelfogadóbb közösség, akikkel valaha találkoztam. Még sosem hallottam olyat, hogy valakinek gond legyen az, ha lassabban kell futnia, ha egy barátjával edzhet közösen. Gondolj bele, Neked probléma lenne, ha le kellene lassítanod ahhoz, hogy egy ismerőssel futhass? Ugye, hogy nem… Hidd el, a nagy többség így gondolkozik.

Másodszor függetlenül a tempódtól, jobb vagy, mint az emberek 80 százaléka, ugyanis Magyarországon a lakosság mindössze 20-25 százaléka sportol rendszeresen. Sőt, a felnőttek több mint negyede semmilyen testmozgást nem végez.

Tehát legközelebb, ha el akarsz menni egy futócsoportba, vagy indulni akarsz egy versenyen, és megszólal belül egy hang, hogy „Mit keresnék ott? Én lassú vagyok!”, akkor csak kérdezd meg magadtól: „Valóban fontos ez?”

(Forrás: running.competitor.com)

1-es2-es3-as4-es5-ös (11 értékelés, átlagosan 5.00 pont)
Loading...Loading...
Versenynaptár


Tovább a versenynaptárhoz

Téged mi motivál?

Hírlevél feliratkozás

Triokos

Facebook

Partnereink

BSI kistri
Sporthírügynökség Keszthely Triathlon
Balatonman Ironman Budapest
Victory Éremakasztó

Küldd el beszámolódat!

Szavazás

Mi alapján választod ki, hogy melyik versenyre mész?

Szavazás állása

Loading ... Loading ...

Olvastad már?
További Tanácsok cikkek (6 / 63)
extrememan-nagyatad-2014-uszas


Hétszer vágtam neki a nagyatádi Extrememannek és ebből hatszor célba ...

X