2017. november 25., szombat - Katalin

Szerző:

nyomtatás

facebook

facebook

facebook

Megosztás:Hankó Dávid: Jobban oda fogunk figyelni a részletekre

Hankó Dávid 2014-ben indult először középtávú versenyen, s azóta is ezen a távon szeretne a lehető legtöbbet fejlődni. Idén elérte a kitűzött céljait, de vajon mik a jövőbeli tervei? Hogyan készül a 2016-os versenyekre?

Hogy sikerült az idei éved? Elégedett vagy a teljesítményeddel?

Az elsődleges célom idén a folyamatos fejlődés volt, ami úgy érzem teljes mértékben sikerült is. Keszthelyen megvédtem a bajnoki címemet, és a 2014-es évhez képest Budapesten is egy sokkal jobb eredményt tudtam hozni, egy plusz előrelépés volt nekem az, hogy negyedik helyen sikerült ezen a versenyen célba érnem.

Sajnos az OB-t egy hőguta miatt nem tudtam befejezni. Szerintem ott az volt a gond, hogy nagyon bizonyítani akartam magamnak, hogy igenis odatartozom a nemzetközi élmezőnyhöz, és nem figyeltem eléggé a szélsőséges időjárásra. Egyértelműen a kerékpáron ment el ez a verseny, mert nem voltam még ennyire meleg körülmények között. Most már teljes mértékben tisztelem az időjárást.

hanko-david-balatonman

Ezen kívül rövidtávú nem bolyozós versenyeken indultam még Ausztriában, ahol I-III. helyezéseket értem el, majd a szezon végén a Slovakmanen méretettem meg magam, ahol hatodikként sikerült célba érnem. Bár nem egy rossz eredmény, mégsem voltam teljesen elégedett magammal, mert úgy mentem oda, hogy dobogón szerettem volna állni, de olyan kemény mezőny jött össze erre a versenyre (pl. az idei féltávú Európa Bajnokság győztese), illetve egy picit el is fáradtam a szezon végére, hogy ezt az eredményt sikerült elérnem. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy összességében amit akartam, azt sikerült elérnem, sikerült fejlődnöm a 2014-es évhez képest.

Mikor kezdődött el a felkészülésed? Tudod már esetleg, hogy milyen versenyeken fogsz jövőre indulni?

A Slovakman után kivettem egy kis (2,5-3 hét) pihenőt, és ezután szépen fokozatosan elkezdtem felkészülni a jövő évre.

Most már nagyjából összeállt a versenynaptáram is: a három kiemelt verseny, ahol indulni fogok a keszthelyi Országos Bajnokság, az Ironman 70.3 Budapest – ahol szeretnék jövőre dobogón állni – és szeptember elején az ausztriai hosszú távú ITU Európa-bajnokság.

hanko-david-triatlon

Van olyan, amit a tavalyitól eltérően csináltok majd a felkészülésben, vagy ugyanazt az elvet folytatjátok, amit elkezdtetek?

Ugyanazt fogjuk folytatni, csak a kerékpárral egy kicsit komolyabban fogunk foglalkozni, mert úgy érezzük, hogy ebben lehetne még fejlődni. Úgy gondolom, az úszásommal nincs probléma és a futásom is egészen jó. Valljuk be, az 1:12-es félmaraton a keszthelyi verseny végén egy nemzetközi szint, de a kerékpárnál most jobban oda fogunk figyelni a részletekre, és ez szerintem meg fogja hozni a gyümölcsét.

A klubodban inkább sprint és rövidebb távokon indulnak a versenyzők. Mennyiben más a Te felkészülésed? Tudtok esetleg együtt edzeni?

Tulajdonképpen a többiekkel edzek, de valahol mégsem, hiszen nekem utána sokszor még folytatódik az edzés.

Az úszás azért megy ilyen jól, mert reggelente a többiekhez csatlakozom. Többnyire a futást is össze tudjuk hangolni, hiszen amikor fartlek vagy résztávos edzés van, akkor abba ugyanúgy be tudok állni, de ezek előtt vagy után kiegészítem még plusz kilométerekkel, hogy elérjem azt a heti mennyiséget, ami számomra szükséges.

A kerékpáron azonban külön dolgozom, de ha ilyen időben megy ki valaki mountain bikeozni, akkor általában csatlakozom hozzá.

hanko-david-triatlon-tvk-mali

Mi vár rád még a felkészülés alatt?

A tavalyihoz hasonlóan idén is megyek edzőtáborba Spanyolországba, ahol két hetet fogok eltölteni és erre rá rögtön megyek a TVK Malival még egy két hetes edzőtáborba Horvátországba.

„A jövő évi felkészülésemet a Maratonman Depo, a Suunto, a Biotech USA és természetesen a TVK Mali Triatlon Klub segíti. ”

Mit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik jövőre szeretnének először teljesíteni egy féltávú versenyt?

Egy féltávú verseny teljesítéséhez elengedhetetlen a megfelelő felkészülés, ami nagy elszántságot igényel, főleg ha valaki munka vagy család mellett szeretné ezt véghezvinni. A legfontosabb, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a rendszeres testmozgáshoz, ne akarjunk hirtelen túl sokat, túl nagy intenzitáson edzeni, mert annak könnyen sérülés lehet a vége. Jelentős mértékben meg tudja könnyíteni a felkészülést, ha másokkal együtt edzünk, ezért ha van rá lehetőség, érdemes csatlakozni egy közelben lévő egyesülethez.

Ha kitűztük a verseny időpontját, akkor már „csak” a hosszadalmas felkészülés vár az emberre, de úgy gondolom megéri a befektetett munkát, mert nagyon jó érzés, amikor megdöntjük a saját korlátainkat.

1-es2-es3-as4-es5-ös (5 értékelés, átlagosan 4.00 pont)
Loading...Loading...
Versenynaptár


Tovább a versenynaptárhoz

Ajánló

Maratonman Depo 2017

Téged mi motivál?

Hírlevél feliratkozás

Triokos

Facebook

Partnereink

BSI kistri
Sporthírügynökség Keszthely Triathlon
Balatonman Ironman Budapest
Victory Éremakasztó

Küldd el beszámolódat!

Szavazás

Te tagja vagy valamilyen egyesületnek?

Szavazás állása

Loading ... Loading ...

Olvastad már?
További Interjúk cikkek (6 / 48)
lengyel-zsofi-triatlon


Lengyel Zsófi 2015-ben az eddigi legeredményesebb évét produkálta. Továbbra is ...

X