2018. március 17., szombat - Gertrúd, Patrik

Forrás:

nyomtatás

facebook

facebook

facebook

Megosztás:Lévay Petra: Mi más lehetne az élet célja, minthogy jól érezd magad benne?

Petra – mint sok más profi triatlonista – úszóként kezdte sportpályafutását, a 100 méteres mell- és a 100 méteres pillangóúszás voltak a fő számai. 16 évesen úszott egy “nem tervezett” világcsúcsot 200 méter mellen, majd 19 évesen bekerült az athéni paralimpia tág keretébe, de végül a nagy megmérettetésre nem jutott ki. Ezután közel 10 évig felhagyott a versenyszerű sportolással, mígnem egy szép napon arra ébredt, hogy “nem maradhat ki a paralimpia az életéből.”

2014. januártól már nem úszóként, hanem paratriatlonistaként készül álma megvalósítására. Petra – Lengyel Zsófi és Boronkay Péter mellett – a paratriatlon válogatott tagja, ennek kapcsán beszélgettünk.

Rióban lesz először triatlon a paralimpiák történetében. Mikor derül ki, hogy megvalósul az álmod és ott leszel a versenyen?

A kvalifikációs időszak a paratriatlonban június végén zárul le, addig van lehetőség pontokat gyűjteni. A kvalifikációs listáról az én kategóriámból (PT4) az első 6 fő, plusz a világbajnok jut ki a paralimpiára. Gyakorlatilag alig néhány héttel a verseny előtt fogjuk megtudni valójában, hogy ki lehet majd ott a végén.

Jelenlegi állás szerint hányadik vagy a listán? Milyenek az esélyeid?

Pontosan nem tudom, ez hétről-hétre változik. Mindenki gyűjti a különböző világversenyeken a pontokat és persze megy a matekozás, számolgatás. Nézzük, hogy melyik versenyen érdemes elindulni, hol-kik az ellenfelek. Az amerikai versenyeken könnyebb a pontszerzés, több ugyan a versenyző, de valamivel talán gyengébbek. A britek nagyon erősek és a legtöbb európai versenyen ott vannak, sőt – velem együtt – ők is elutaztak Dél-Afrikába pontot vadászni.

Sajnos nagyon hiányoznak a tavalyi világbajnokság pontjai.

Mi történt a VB-n? Csak azt olvastam, hogy utólag kizártak, mert nem töltötted le az időbüntetésed, de pontosan mi volt az oka a büntetésnek?

Nem volt egyértelműen jelölve a depó záróvonala. Ahogy közelítettem a depóhoz, a kerékpárommal egy korábbi felfestést ítéltem a záróvonalnak. Leszálltam a kerékpárról, majd láttam, ahogy húznak el mellettem a többiek. Persze bosszúsan azonnal visszapattantam és újra tekerni kezdtem. A tényleges záróvonalnál azonban a kerékpárom első kereke átlógott, mikor leszálltam. Itt kaptam időbüntetést. Ezzel nem is lett volna baj, ha észreveszem, hogy büntetést kaptam. De nem vettem észre. A néhány másodperces időbüntetés letöltése nem befolyásolta volna a helyezésemet, mivel azonban nem töltöttem le, így utólag jogosan kizártak. Nincs mit tenni.

Ezt ilyen könnyedén, mosolyogva viselted akkor is?

Á, dehogy! Amikor megtudtam, hogy kizártak, akkor ott összeomlottam, fel akartam adni az egészet. Ültem a Michigen-tó partján és sírtam. Sokáig. Aztán rájöttem, hogy a végtelenségig nem maradhatok ott. Felhívtam mindenkit, aki fontos nekem, hogy akkor most mi legyen. Van-e értelme folytatni? És ha igen, akkor hogyan?

A folytatás mellett döntöttem. Azóta még nagyobb erőbedobással készülök. Januártól fizetés nélküli szabadságon vagyok, a tartalékaimból élek, de így minden időmet a felkészülésre tudom fordítani, olyan edzőkkel, olyan egyesületben, ahol minden segítséget megkapok ahhoz, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.

Úszóként kezdted a pályafutásod. Ez a legerősebb számod?

Előzetesen én is azt gondoltam, hogy ebben leszek a legjobb, de meglepő módon a kerékpár az erősségem. Valószínűleg a testfelépítésem alapján ez az, ami igazán fekszik nekem. A futásomon kell a legtöbbet javítani, de már az is alakul.

Ha már a bringa szóba került. Biztos ismered a videót, amin a kéz nélküli sportoló rendkívüli ügyességgel cseréli ki a kerékpárján a gumikat (nekem két kézzel sem megy). Ezzel kapcsolatban vannak nehézségeid?

Jelenlegi edzőimet (Erdélyi Nándor, Tóvári Dóra, Gább Dávid) többek között azért is kedvelem, mert ők nem csinálnak meg semmit helyettem. Nem hagynak elkényelmesedni. Ami az én feladatom, vagy amit a versenyen is egyedül kell majd megoldanom, azt kőkeményen megkövetelik. Éppen ezért mostanában tanultam meg visszatenni a láncot, aminek nagy hasznát vettem, mert a legutóbbi versenyemen szükségem is volt erre a képességemre. Azonban belsőt cserélni még nem tudok.

A kerékpárod egyébként milyen különlegességekkel bír, amire egy ép kerékpáros nem is gondol?

A bal karomnak van egy speciális támasztéka, amit Édesapám készített egyedileg a számomra. Ilyen kiegészítőt sajnos nem lehet kapni. A fék egy oldalra, a jobb kezemhez van vezetve. Igazából ennyi az eltérés.

Ami nagyon nagy segítséget jelentene – és az épek is használják – az az elektromos váltó. A kategóriámban szinte mindenkinek van. Mivel ez elég drága mulatság – nagyjából 1 millió Ft – ezt nem engedhetem meg magamnak.

Még mindig kerékpár. Valahol azt olvastam, hogy a kerékpárod a HARCOS nevet viseli. Mivel érdemelte ki ezt a megszólítást?

Azt gondolom, hogy azt a nevet adják a sportolók a kerékpárjuknak, ami őket magukat jellemzi. Én szeretem magamról azt hinni, hogy harcos vagyok, aki a végsőkig küzd, nem hátrál meg, ha kell a vérét adja a csatában. Tavaly szó szerint a véremet adtam, amikor Afrikában elestem a kerékpárommal a versenyen, de felálltam és végigcsináltam.

Idén az egyik vetélytársam ugyanabban a kanyarban esett el úgy, hogy nem is tudta befejezni a versenyt. Nagyon sajnáltam, amikor értesültem a balesetéről. Az Európa-bajnokságon megvert engem, most szerettem volna revansot venni rajta, legyőzni őt, de nem így, hanem a pályán.

levay-petra-rio-olimpia-2016-triatlon

Jól érzem, hogy nagyon erős benned a versenyszellem?

Igen, jól érzed! Szeretek versenyezni, de közben az empátia, a másikra való odafigyelés is nagyon erősen ott van bennem. A sportpszichológus erre azt mondta, hogy ez a csapatsportoknál lett volna hasznos tulajdonság.

Egyébként pedig mindenből versenyt csinálok a hétköznapokban is. Ki ér előbb a folyosó végére, ki lép le előbb a zebrára, ki ér fel hamarabb a lépcsőn, stb. Mindenkivel versenyzem még az utcán sétálás közben is, csak ők ezt nem tudják. Persze mindez csak játék!

Több olyan képet találtam rólad, ahol viccet csinálsz a fogyatékosságodból. Az is csak játék?

Nem szándékosan viccelek vele, de ha úgy hozza a szituáció, akkor nem riadok vissza attól, hogy éppen az legyen a humor tárgya. Engem ez semmitől nem tartott vissza, de tényleg semmitől. Jártam kézilabdázni épekkel, vagy beiratkoztam gépírásra, amihez azért jó, ha van az embernek 10 ujja. Az osztálytársaim oda jártak, hát én sem maradhattam ki. Aztán persze versenyeztünk, hogy ki gépel gyorsabban.

Volt az életemnek olyan időszaka, amikor nehezebben fogadtam el a helyzetemet, nem szerettem, ha megbámulják a kezemet, de összességében azt az életet élem, amit szeretek. Ha nincs a fogyatékosságom, lehet, hogy nem is kezdek el gyermekkoromban úszni. Ki tudja? Lehet, hogy mindent ennek köszönhetek. A diplomamunkáimat ehhez kapcsolódó témákban írtam, az EMMI-nél végzett munkám szintén ezzel kapcsolatos, épp úgy, mint a TILOS Rádióban vezetett “reHAB a tortán” című magazin műsorunk. Azt hiszem, több van a mérleg jó oldalán.

Pár hónap választ el a paralimpiától. Ezzel a gondolattal kelsz, fekszel?

Minden percben ott van a fejemben, hogy ott szeretnék lenni és, hogy ehhez még miket kell megtennem. Számolgatok, tervezgetek, de közben félek is attól, hogy amit igazán szeretek a sportban az elveszik. Idén minden a teljesítményről szól. Minden versenyen ott a teher, hogy pontot kell gyűjteni. Pedig az az igazi, amikor csak úgy örömből triatlonozhatok, mint például tavaly Szálkán.

Hiszen mi más lehetne az élet célja, minthogy jól érezd magad benne?

Forrás:triatlonnoi.hu

1-es2-es3-as4-es5-ös (1 értékelés, átlagosan 5.00 pont)
Loading...Loading...
Versenynaptár


Tovább a versenynaptárhoz

Téged mi motivál?

Hírlevél feliratkozás

Triokos

Facebook

Partnereink

BSI kistri
Sporthírügynökség Keszthely Triathlon
Balatonman Ironman Budapest
Victory Éremakasztó

Küldd el beszámolódat!

Szavazás

Te használsz valamilyen étrendkiegészítőt (vitamin, ásványi anyag)?

Szavazás állása

Loading ... Loading ...

Olvastad már?
További Interjúk cikkek (3 / 48)
racz-lajos-triatlon3


Rácz Lala 2013-ban, az első hosszú távú versenye előtt pár ...

X