2017. december 16., szombat - Etelka, Aletta

Szerző:

nyomtatás

facebook

facebook

facebook

Megosztás:



Gluténérzékenység és sport

Bár sokan gondolhatják, hogy a gluténérzékenység (más néven cöliákia) egy táplálékallergia, valójában egy örökletes, genetikailag meghatározott autoimmun betegségről van szó. Nem gyógyítható, de gluténmentes diétával nagyon jól karban tartható és kezelhető.

Az autoimmun betegségek lényege, hogy a szervezet saját maga ellen indít károsító (immun)választ. Cöliákiás egyének esetén a táplálkozással bevitt glutén bonyolult kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával és az immunrendszerrel, melynek következtében ellenanyag-termelődés indul meg a saját szövetek ellen.

Mi az a glutén?>>

Tünetek>>

Cöliákia megállapítása>>

Megoldás>>

Mit ehetünk és mit nem?>>

Sport és cöliákia

A fizikailag aktív, esetleg hivatásos sportoló esetén kifejezetten és kiemelten fontos a cöliákia tüneteinek nem elbagatellizálása, a szakorvosi diagnózis felállítása és az egyénre szabott, dietetikus segítségével megtervezett étrend betartása! A panaszok megakadályozhatják a hatékony felkészülést, edzést, versenyzést; akár egy hét kényszerpihenőre is szükség lehet. A felszívódási zavarok miatt tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-hiány is kialakulhat, mely élsportolók esetén súlyos következményekkel járhat! A nem megfelelő energia- és szénhidrátbevitel (előfordulhat alternatív lisztek alkalmazása esetén) a teljesítmény csökkenését idézheti elő.

Egy sportolói étrend összeállítása egyébként sem könnyű feladat, cöliákia fennállása esetén további gondot jelenthet a megfelelő minőségű, mennyiségű energia- és/vagy tápanyagbevitel; az étrend-kiegészítők használata; az étrend egyhangúsága.

Számos érintett fél, mert tudja, hogy ezek után jobban meg kell terveznie az életét vagy hogy olyan új alapanyagokat, élelmiszereket kell kipróbálnia a konyhában, melyek másképp „viselkednek” az eddig megszokottaktól, pl. több/kevesebb ideig kell hőkezelni, a belőlük készült étel más állagú, ízű lesz.
gabonaszem-felepitese
Egyeseknek gondot jelenthet, hogy több időbe telik a bevásárlás; hogy több időt kell eltölteni a konyhában. Azonban akad olyan is, aki az étrend egyhangúsága miatt aggódik. Lényeges, hogy az érintettek megismerjék saját testüket, szervezetüket, igényeiket, valamint megfelelő konyhai és termékismerettel rendelkezzenek.

Sajnos be kell látnunk, hogy a gluténérzékenység miatt számos nehézségbe ütközhetünk mind a diétát, mind az életmódot és élethelyzeteket tekintve, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy aki gluténérzékeny, az nem sportolhat versenyszerűen vagy abba kell hagynia kedvenc elfoglaltságát.

A példaként említett vagy egyéb, hasonló élethelyzetekben jól jöhet a szakértői támogatás! Egy dietetikus segít leküzdeni a bizonytalanságot és a nehézségeket; megválaszolja az esetlegesen felmerülő kérdéseket, és egyéni igényeket, lehetőségeket figyelembe véve képes segítséget nyújtani az étrendtervezésben.

Szénhidrátforrások összehasonlítása

Két dolog biztos:

  1. A szénhidrátok legfőbb energiaforrásaink; így a (főként állóképességi) sportban is kiemelt szerepük van.
  2. A (nem cöliákiás) sportolók étrendjében a következő élelmiszerek, ételek nagyon gyakoriak: búza- vagy búzát tartalmazó kenyér és belőle készült szendvics; péksütemények (általában); tésztafélék (általában); puffasztott búzaszelet; müzlikeverék; édes és sós kekszek (általában).

Mivel a felsoroltak mindig tartalmaznak búzát, tiltólistás gabonafélét vagy ezek származékait, helyettesítésük a gluténmentes diétában elengedhetetlen!* A helyettesítés történhet ún. alternatív gabonafélékkel, burgonyával, hüvelyesekkel. Vizsgáljuk meg a glutént tartalmazó és glutént nem tartalmazó gabonafélék, továbbá néhány egyéb, magas szénhidráttartalmú nyersanyag beltartalmi értékeit.

*Természetesen már szinte minden élelmiszer kapható gluténmentes változatban, állításom az általánosan elterjedt termékekre vonatkozik.

glutenmentes-sportolas

**Glikémiás index: a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatása azonos mennyiségű szőlőcukorhoz (glükózhoz) viszonyítva. A glükóz glikémiás indexe 100; maximális vércukorszint emelkedést és inzulinreakciót vált ki. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok lassabban, a magas glikémiás indexű szénhidrátok gyorsabban szívódnak fel. A glikémiás indexet sok dolog befolyásolja, pl. a feldolgozottság foka (az egész búzaszem alacsony, de a belőle készült fehér kenyér már magas indexű!), a nyersanyag rosttartalma (a barna vagy hántolatlan rizs lassabban szívódik fel, mint hántolt változata).

Láthatjuk, hogy egyes gluténmentes szénhidrátforrások hasonló beltartalmi értékekkel rendelkeznek, mint a tiltólistán szereplő gabonafélék, vagyis egy dolgot már tudunk: energiát kiválóan biztosíthatnak az előbbi csoportba tartozó nyersanyagok és a belőlük készült ételek is. A helyettesítésre szánt nyersanyagok szinte mindegyikéből készül liszt, pehely vagy dara.
A boltok polcain azonban további alternatív (főleg olajos magvakból készülő) „lisztek”, őrlemények is megtalálhatók, mint pl. lenmagliszt, kókuszliszt, szezámmagliszt, tökmagliszt, mandulaliszt. Számos, utóbbi „lisztekkel” készült „kenyér”, „pékáru” receptje elérhető az interneten, olvasható szakácskönyvekben, de felhívnám rá a figyelmet, hogy az olajos magvakból készülő őrleményekre alacsonyabb szénhidrát- és magasabb zsiradéktartalom jellemző, mint a gabonalisztekre.! (A zsírtalanítás mértékétől függően a különböző gyártók termékei – kismértékben ugyan, de – eltérő tápanyagtartalmúak lehetnek.) Ha alternatív liszttel sütünk-főzünk, válasszunk inkább hüvelyesekből (pl. csicseriborsó), vagy a gabonafélék beltartalmi értékeihez nagyon hasonló gesztenyéből készült lisztek közül.
glutenmentes-sportolas

Gyakorlati tanácsok

Kézenfekvő lehet, hogy ha egy sportolónál felfedezik a gluténérzékenységet, akkor mindennapi étrendjében a főtt/párolt rizs, kukorica, a burgonya és a puffasztott rizsszelet fog dominálni. Valljuk be, ez nem túl változatos…

Talán a kenyér, a péksütemények hiánya, nehezen elérhetősége okozhatja a legtöbb gondot, hiszen a szendvicsek és a péksütik is kényelmi (hordozható, bárhol elfogyasztható) termékek. Előbbi könnyen, gyorsan elkészíthető, alapanyagai jól variálhatók; utóbbi meg sokféle ízesítésben, bárhol beszerezhető. Mindkét termékcsoport kapható gluténmentes változatban, de gluténnal való szennyezettségük sokszor megkérdőjelezhető és sajnos az áruk sem mindig kedvező.

Gluténérzékenység felfedezése esetén mindenekelőtt fontosnak tartom az információszerzést! Érdemes az internetről recepteket gyűjteni, szakácskönyveket beszerezni. Szükséges némi konyhai átalakítás (pl. kenyérpirító, melegszendvics sütő, vágódeszkák; konyharuhák gondos tisztítása vagy lecserélése; új tároló- és tálalóedények beszerzése; kenyérsütő vásárlása) és átszervezés, ha van a családban, aki nem gluténmentes diétát folytat (pl. a gluténmentes étel elkülönítése, hogy ne szennyeződhessen; időbeni elkülönítés a nem gluténmentes ételek készítésétől; külön sütő-, főzőeszközök beszerzése).

1-es2-es3-as4-es5-ös (Még nincs értékelve)
Loading...Loading...




Versenynaptár


Tovább a versenynaptárhoz

Ajánló

Maratonman Depo 2017

Téged mi motivál?

Hírlevél feliratkozás

Triokos

Facebook

Partnereink

BSI kistri
Sporthírügynökség Keszthely Triathlon
Balatonman Ironman Budapest
Victory Éremakasztó

Küldd be receptedet!

Szavazás

Te edzésterv alapján készülsz?

Szavazás állása

Loading ... Loading ...

Olvastad már?
További Egészséges táplálkozás cikkek (2 / 16)
szenhidratfeltoltes-taplalkozas-tanacsok-futok-triatlonos


A jókedvű, hatékony edzéshez fel kell tölteni testünket üzemanyaggal. Az ...

X